Общинският съвет в Кюстендил ще проведе редовното си заседание, съобщи за "Фокус“ председателят на местния парламент Иван Андонов. Сесията започва от 14.00 часа в залата на общинска администрация.  Дневния ред се състои от 29 точки, като се очаква да постъпят още 2-3 извънредни докладни-записки, които ще бъдат добавени.

Съветниците от Кюстендил ще гласуват за приемането на годишния финансов отчет, за 2022 година, както и за одитирания доклад на Сметната палата. Друга точка, част от дневния ред е гласуване за изпълнението на бюджета и сметките за средства от Европейския съюз на община Кюстендил за 2022 година, и състоянието на общинския дълг към 31.12.2022 година.

Постъпила е докладна записка и за финансова подкрепа на ФК "Кюстендил", както и за ВК "Неразделни", по повод участието им в Международен фестивал в Италия. Общинските съветници традиционно ще гласуват и отпускането на финансова подкрепа, за кюстендилци с остри здравословни и социални потребности, които се предлагат от здравната комисия.

Други докладни записки, част от дневния ред са относно продажба на общински жилища, заради постъпили заявления от техните наематели. Постъпила е докладна записка и за увеличаване на щатния брой, на служителите от социална услуга "Преходно жилище" в село Преколница. Общинският съвет ще гласува още и за учредяване на безвъзмездно право на ползване на поземлен имот- частна общинска собственост в село Кършалево, заявено от Ловното – рибарско сдружение "Елен“. То иска да наеме сградата на бившето училище и да се въведат подобрения за ползването му.

Постъпила е докладна записка и за промяна в общия устройствен план на Кюстендил, за изграждане на фотоволтаични системи и инвестиционни намерения. Ще се гласува и за прекратяването на разрешително, за водовземане на минерална вода на община Кюстендил и издаването на ново на "Стримон Спа Клуб". Това е във връзка със закупуването на Парк-хотел "Кюстендил" от собствениците на "Стримон Спа Клуб" и трябва разрешителното да бъде издадено на тяхно име.

Венцеслав ИЛЧЕВ