В предаването "Цветовете на Пловдив" на 6 юни, вторник, от 14.00 до 15.00 часа ще чуете любопитни подробности за знаков алхеологически обект в града.

Знаете ли, че първото заселено място на древния Пловдив е Небет тепе? Това е едно от тепетата на Пловдив, запазили се до наши дни, около които е бил построен градът. Заедно с Джамбаз тепе и Таксим тепе се формира Трихълмието, на което е бил разположен античният град.

При разчистване на Небет тепе е разкрит таен тунел в скалния масив на северната стена от времето на Юстиниан Велики (6 век). Според предположение през него е преминавал самият апостол Павел. 

Археологическият комплекс все още не е разкрил всичките си тайни и продължава да се разработва от специалисти. 

Кога ще бъде открит обекта, който в момента се реставрира, консервира и социализира по проект за 8 милиона лева, ще разберем от неговия ръководител инж. Таня Петкова. 

От ръководителя на разкопките - архитект София Христева пък ще научим има ли нови разкрития и тайни и какво точно се работи в момента там. Тя ще сподели със слушателите и своето мнение за това трябва ли да бъде заграден обекта. 

В края на предаването "Цветовете на Пловдив" ще чуете какво интересно предстои до края на седмицата на културните сцени на Пловдив.

Слушайте ни и този вторник в Пловдив, на честота 89.9 по Радио "Фокус"!

Водещ и автор на предаването е Цветана Тончева.