Държавният архив в Кюстендил представи съхранявани документи, показващи част от водената предизборна кампания в миналото, предаде репортер на "Фокус".

Документите са част от онлайн изложбата, посветена на 60-годишнината на Държавен архив – Кюстендил, изготвена от Светлана Узунова.

Любопитен документ е този, датиран от 27 май 1927 година, касаещ предизборен позив към трудещия се свят от града и селата на Работническата партия. Този позив е от дупничанина Димитър Икономов, сочен в документа като най-вероятния избраник.

В позива се сочи, че управлението на страна е в ръцете на банкерския, търговския и спекулантския капитал, а от това управление народът е пропищял. Засяга се и международната обстановка.

Интересна е предизборната агитация, водена в Кюстендил, Дупница и селата, през следващите години. От 1938 година се пази обръщение към избирателите от страна на кандидат-депутата Костадин Димчев. В обръщението си той обещава за целокупна програма от реформи за българската земя, за напоителното дело и горското стопанство. Кандидат-депутатът се обявява и за най-добра надница на работниците, както и за намаление на продуктите от първа необходимост. Настоява се и за закон срещу картелите.

Откриваме и позив на кандидата Никола Ташков от 1938 година. Той се обявява за това, българите да бъдат свободни, нахранени и задоволени във всичко. "Не забравяйте, че всеки народ кове свободата си, че сега е моментът вие да изковете вашата“. За него държавата е едно единно живо и дейно тяло, а отделните членове трябва да работят за един общ идеал.

Венцеслав ИЛЧЕВ