В дните, когато почитаме паметта на Апостола на свободата, сектор Книгозаемане предлага на вниманието на читателите литература за личността и делото на великия революционер, издания от 1923– 1946 г. до съвременни изследвания. Това препоръчват от регионалната билблиотека "Дора Габе" в Добрич.

Ето какво още препоръчват на читателите от библиотеката:

"Документи из турските държавни архиви (1863-1909)", издание на Българска академия на науките, София, 1942 г.

В том IV на "Документи за българската история“, подбрани от Панчо Дорев, могат да се прочетат препоръките на дунавския валия в следствието за обира на държавната хазна, разпоредбите на властта след разкриване на революционната организация в България преди залавянето на Левски, документи по делото срещу Левски, наставления на Великото везирство до Дунавския вилает за наказанията, които трябва да се наложат на разкритите членове на революционни комитети и др.

"Елегия. Когато баща ти е цар" на Неда Антонова, издателство Хермес.

"Когато баща ти е цар" е роман за живота на две жени, които са разделени от шест века. Това е роман за властта. За опиянението от нея, за гибелната ѝ похот и светлата сила, когато е в името на доброто. Това е роман за силата на родовата кръв, за миналото и бъдещето. Това е роман и за любовта.

Две жени на върха на историческата пирамида. Едната е княгиня от царски род, другата е дъщеря на своето време. Между тях - шестстотин години. И двете имат власт, слава и пари. И на двете душите им са самотни. И те търсят на какво да посветят живота си. Пред едната цялото Търновско царство пада на колене и я изпраща в шатрата на султан Мурад.

Другата сама принася живота си в жертва за доброто име на България пред света. Накрая и двете намират любовта - макар и по най-невъзможния начин. А после народът ги изпраща горко оплакани и ги съхранява завинаги в митовете и в спомените си.

Елегия на властта, жертвата и самотата!

Сектор Работа с деца препоръчва на най-малките за четене книгата "Дивият робот", с автор и илюстратор Питър Браун, издателство "Панда".

Всичко започва с потъването на един кораб, натоварен с безброй дървени сандъци. Един от тях попада на малък остров и се озовава в лапите на няколко любопитни видри. Съвсем случайно те активират скрития в сандъка робот и… приключенията започват!

Но може ли един интелигентен робот да оцелее в дивата природа? Ще успее ли да се адаптира? Може ли да се сприятели с обитателите на дивия остров? Всички тези въпроси си задава авторът Питър Браун, когато започва да пише книгата "Дивият робот“.

И тази книга, която днес е световен бестселър, се е превърнала в любима на милиони деца и родители по целия свят именно заради необичайния сблъсък на технологиите и природата – и наред с това е пълна с приключения, перипетии, тъжни и страшни моменти!

Книгата е разделена на кратки глави, придружени с красиви илюстрации – особено подходящи за начинаещи читатели.