В дървени кутии са пускани бюлетините при първите избори за Народно събрание. Това разказа пред "Фокус“ Светлана Узунова от Държавен архив – Кюстендил. Тя се позовава на първия изборен закон, който е от 1880 година. Според него гласуването за Обикновено народно събрание е започвало в 8.00 часа сутринта и е продължавало до 16.00 часа.

"В деня на изборите, избирателите са свиквани в главния град на окръга и изборите започват. Първо се е откривало избирателно събрание, от всички присъстващи са избирани само грамотни лица за членове на това събрание. То се е състояло от един председател и четирима членове“, разказа Узунова.

По думите й избирателите са призовавани по име и по ред на избирателните списъци. Бюлетините са се сгъвали и са се предавали на председателя, след скрепване с негов подпис са поставяни в предварително заключени кутии. Кутиите са били дървени, с два ключа. Единият ключ е бил в председателя, а другият – в член на изборното бюро.

В края на изборния ден кутиите са отваряни пред избирателите, после са се преброявали самите бюлетини. Ако броят им не е бил еднакъв с броя на гласоподавателите, отбелязани в дневник, се е записвало в лист от страна на избирателното бюро. След преброяването на гласовете, резултатите са обявявани на всеобщо знание.

Съгласно законът от 1880 година, член 22, щом се изброят гласовете, резултатът се съобщава, а бюлетините се изгарят в присъствието на избирателите. Не се изгарят бюлетините, които са обявени като недействителни. Дневникът на изборите са съставя в два екземпляра, единият от тях се е предавал на Окръжния управителен съвет, който е обявявал резултатите от изборите.

Венцеслав ИЛЧЕВ