Стотици се включиха в голямото ски спускане с народни носии в Пампорово, видя репортер на "Фокус". Главният организатор на събитието Антония Каменичка заяви, че идеята за колоритното събитие се е родила през 2017 г. и е нейна. Тогава тя е била временно хотелиер в Пампорово и сърцето й е останало в този край, затова е искала да направи още нещо хубаво за него.

"Тази идея дойде насън и аз затова смятам, че дойде свише. Сънувах едни красиви, усмихнати хора в народни носии и ямурлуци как се спускат със ски от върха. Те бяха като едни истински хайдути на ски и сноуборд. Затова и реших да реализирам тази толкова хубава идея. Буквално още от първата  година се събраха стотици участници. Всичко беше много позитивно. На следващата година вече ми се обаждаха хора и казваха, че искат отново да се организира събитието и че всички заедно с децата са си намерили носии и искат да се включат“, разказа Каменичка.

Тя отбеляза, че това събитие събира невероятни хора и всеки път й дава надежда за бъдещето на България. "Тези умни, можещи и знаещи хора са толкова позитивни и сплотени тук, че вярвам, че са такива и през всеки един друг ден в живота си", убедена е тя.

"В компактната група, предвождаща шествието, участват около 150 души. Голяма част от тях са с народни носии, има и гайдарчета от Смолян и Пловдив, както и тъпанджии, които всяка година идват. Накрая опашката от скиори с трибареници се разстила няколко стотин метра назад“, допълни Каменичка.

"Най-хубавото е, че тази година горе на върха двама души се сгодиха и всички им ръкопляскаха и пяха и беше изключително сантиментален момент. Това, че хора искат точно на това събитие да предприемат такава стъпка в живота си, ме кара да мисля, че наистина има много добър заряд в това, което правим тук“, каза още Каменичка.

Тя уточни, че домакините от Пампорово съдействат с всичко възможно. Пуснаха безплатни лифтове за участниците, направиха сцената. Според нея всичко това означава, че подкрепят събитието и са много щастливи. То стана емблематично за курорта и е страхотно, че на всеки Трето март то събира много хора.

Нели ГЕРГЬОВСКА