Мъж от град Петрич е осуетил осъществяването на телефонна измама на територията на град Сандански, съобщиха от полицията.

През вчерашния ден, чрез телефонно обаждане той бил нает от непознато за него лице да отиде на адрес в град Сандански, от където да вземе лек автомобил и да го транспортира до град София. 

Пристигайки на посочения адрес му били дадени нови указания, че през прозорец на жилището възрастна жена ще му хвърли чанта с документи, които да транспортира в столицата.

Получавайки от жената чантата мъжът видял, че в нея има дрехи и голяма парична сума, което го усъмнило и той незабавно уведомил органите на реда.

От работещите по случая полицейски служители е установено, че след обаждане на стационарен телефон възрастната жена е въведена в заблуждение от непознато за нея лице, което се представило за полицейски служител и й съобщило, че синът й е участник в ПТП, при което е блъснато дете и е необходима парична сума в размер на 10 000 лв., за да не влезе в затвора. 

Измамата е останала неосъществена и чантата с цялата парична сума в нея е върната на собственичката й. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава.

ОДМВР-Благоевград призовава гражданите за повишено внимание и недоверие по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение с цел получаване на парични суми. 

За предотвратяване на подобен вид престъпления, в случай на телефонно обаждане, при което е поискана парична сума, лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки е необходимо гражданите веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и веднага да позвънят на тел. 112 (избира се безплатно). Насочваме вниманието, че тел.150, тел.160 и тел.166 не функционират.