Централната избирателна комисия обяви официално как се разпределят мандатите между новите депутати, които ще представляват Великотърновска област в 49-ото Народно събрание, предаде кореспондент на "Фокус".

Данните съвпадат с прогнозите на "Фокус". По двама народни представители ще имат двете коалиции, които събраха най-много гласове, както на национално, така и на регионално ниво - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". По един мандат остава съответно за "Възраждане", "БСП за България", ДПС и "Има такъв народ".

Осемте народни представители от 4-ти Многомандатен изборен регион ще са:

ГЕРБ-СДС - проф. Костадин Ангелов и издателят Димитър Николов, който пренареди листата на партията и от трети стана първи заради преференциите.

"Продължаваме промяната - Демократична България" - адвокат Людмила Илиева, която беше народен представител и в предходното НС и арх. Йордан Терзийски, който също вече е доайен като депутат.

"Възраждане" - бизнесанализаторът Станислав Стоянов, който също вече беше народен представител в 48-ото НС.

"БСП за България" - тук все още не е ясно името на бъдещия депутат от Великотърновска област, тъй като водачът на листата Кристиян Вигенин беше първи и в Ямболска област. Ако той се откаже от мястото си в Търновски регион, то ще бъде заето от психолога Валентина Димова, а ако и тя реши да не е депутат, такъв ще стане третият заради преференциите Георги Филипов - председател на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни в Павликени.

ДПС - и тук има интрига. За момента мястото е за Йордан Цонев, но той беше водач и в Благоевградски регион. Ако реши да стане народен представител от там, мястото за Великотърновска област ще заеме четвъртия в листата, който заради преференциите стана втори - Сунай Мунков.

"Има такъв народ" - новият народен представител на тази политическа формация ще е водачът на листата проф. Андрей Чорбанов.

Двамата кандидати, които са водачи в два региона, трябва да решат от кой от тях ще станат депутати до края на днешния ден.