Най-нетърпеливите жители и гости на Бургас разгледаха обновения Етнографски музей минути след неговото представяне, предаде репортер на Burgas24.bg.

Изцяло реновирано е дворното пространство, където се намира открита сцена. Музеят вече разполага Етно кухня, Етно кафене, 2  реставрационни ателиета – за метал и керамика, както и нови фондо хранилища.

"Етнографският музей на Бургас е най-старата сграда в нашия град. Тази година се навършват 150 години от постояването й. Тя е била много неща преди да се превърне в музей, но през далечната вече 1980 година тук отваря врати Етнографският музей. До днес не е имало обновяване на експозицията, не е имало и ремонт на откритите пространства и на сградата. Минахме през много трудности и въпреки тях ремонтът се случи", отбеляза при откриването д-р Милен Николов – директор на Регионалния исторически музей.

Кметът на Бургас Димитър Николов призова директорите на училища и детски градини да доведат децата на Бургас да се запознаят спомените на жителите на нашия регион. "Всичко до последния детайл е обмислено, с послание, съхранено. Благодаря на всички, които помогнаха да се възстанови етнографското самочувствие на нашия град. Нека се гордеем и нашите гости да оценят, че сме жители на регион с богати духовни, културни етнграфски традиции", каза Николов.

Ремонтът е изпълнен по проекта на Община Бургас.