Естонската журналистка Наталия Вебер гостува в "Двореца“ в Балчик. В романтичната атмосфера на Каменна зала тя представи своята книга пътепис за "неслучайните случайности“ в България и "Двореца“ в Балчик, предаде репортер на Радио "Фокус“ - Добрич. Писателката разказва по очарователен начин за нашата страна и Северното ни Черноморие, а словата й няма как да не въодушевят всеки турист да го посети. Това каза по време на премиерата Жени Михайлова, директор на Държавния културен институт-Културен център "Двореца“ в Балчик, където авторката на книгата беше гост и се срещна с почитатели, приятели и публика, която за първи път се докосва до нейното повествование. 

Наталия Вебер е завършила Тартуския университет в Естония, филолог и журналист, тя е автор на много очерци, пътеписи, студии, поезия и интервюта с бележити личности от културната сфера на своята страна. Живее и твори в Талин. Книгата за нашата страна е озаглавена "Моята среща с България. Неслучайната случайност“, уникална като идея, философия и смисъл, по думите на Жени Михайлова. В книгата са намерили място разказите на пътешественика лирик за Калиакра, Албена, Аладжа манастир, Созопол, Несебър, Долината на розите, Габрово, Шипка, Велико Търново, Балчик и други места, пленили с красотата и неповторимостта. Последната глава в изданието е посветена на румънската кралица Мария, създала Архитектурно-парковия комплекс в Приморска Добруджа и нарекла го "Тихото гнездо“. Сега едноименната вила в "Двореца“ в Балчик е със статут на архитектурен строителен паметник на културата с категория "национално значение“. Приютява и галерия, наречена "Тихото гнездо“, където се представят изложби на класици и съвременни автори. Сред тях е и съпругът на писателката - художникът скулптор Реналдо Вебер. Негови творби са показани в галерията през 2015. Година по-рано Наталия Вебер посещава "Двореца“ и е очарована от неговата атмосфера - съчетание на градинско парково изкуство и архитектура, преплела елементи на различни култури - мавърска, ориенталка, западно-европейска, влашка, антична. 

Наталия Вебер посещава България за първи път преди 12 години, общо 10 визити осъществява до днес. Първата й среща обаче с нашата страна е още в ранна младост чрез писателя Емилиян Станев и неговата повест "Крадецът на праскови". Години по-късно е пленена и от филма с участието на "великолепната“ Невена Коканова, но никога не е подозирала, че ще посети в зрелите си години България многократно и ще остане завинаги свързана с многопластовата и др
©
евна култура на нашата страна. Особено е впечатлена от Несебър, но душата й се влюбва в Балчик и "Двореца“, където е готова да се завръща отново и отново. 

Наталия Вебер има специално отношение  не само към бившата резиденция на кралица Мария Единбургска, но и към личността на тази жена заради нейната обаятелност, от която днешните поколения биха могли само да бъдат повлияни по отношение на усет за красота, креативност, толерантност и всеобхватна любов.

 

Жулиета НИКОЛОВА