Офис, в който ще бъде предоставяна административна и техническа помощ на гражданите и бизнеса, свързана с енергийната ефективност и ВЕИ, отвори врати в Културния дом НХК в Бургас, предаде репортер на "Фокус". В него жителите ще имат възможност лесно да се информират за всичко, което касае въпросите за възобновяемата енергия. 

Така например всеки, който желае да кандидатства по програмата за саниране в многофамилните сгради, може да научи повече за изискванията и да подаде документи.

Целта на офиса обаче не е само тази, обясни Чанка Коралска, зам.-кмет на Община Бургас, по време на откриването.

"Това помещение е изградено по проекта "Слънчеви градове". По него беше направена снимка на Бургас, чрез която със специална техника ще може да се изчислява потенциала на всеки един от покривите на сградите за поставяне на фотволтаична инсталация. Така, ако пожелаете да си изградите такава, може да дойдете, да посочите съответната сграда и тук да получите информация за това какъв е потенциалът ѝ", добави зам.-кметът.

Освен това, в новия офис ще бъдат организирани дискусии и обучителни семинари. "Ще каним различни специалисти, които имат познания по темата за възобновяемата енргия и енергийната ефективност. По този начин цялата информация, налична в страната, ще е леснодостъпна за гражданите", добави Чанка Коралска. 

Офисът се намира партера на Дома на НХК от страната на подземната улица.