Заместник-кметът на община Русе Енчо Енчев награди с почетна грамота Кристина Димитрова – художествен ръководител на Певческа група "Песнопойка“ към НУИ "Проф. В. Стоянов“. Отличието се връчва за завоюваното второ място на XIV Български национален шампионат по фолклор "Евро фолк 2024“, който се проведе заедно с XXVII Старопланински събор "Балкан фолк 2024“ във Велико Търново. Русенските таланти, които са смесена група от II до XII клас, станаха носители и на Златен Орфей за своите изпълнения.

"Похвален е приносът Ви за съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства. Вашият труд, талант и почит към традициите заслужават признание“, обърна се заместник-кметът към преподавателя в Националното училище по изкуствата.

Велико Търново събра певци, музиканти и танцьори от цяла България и от 18 европейски държави, които се потопиха в празника на традиционните народни изкуства.

XIV Български национален шампионат по фолклор "Евро фолк 2024" е събитие със състезателен характер, част от Шампионатната система по фолклор на Европейската асоциация на фолклорните фестивали - EAFF с ранг Национален шампионат.

Музикални празници "Евро фолк" се провеждат от 2003 г. в различни градове и държави на Европа. От 2007 г. те са под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали - EAFF. Основно събитие на Музикални празници "Евро фолк" е Фестивал №1 в Европа на традиционните народни изкуства - Старопланинският събор "Балкан фолк" в България. В него ежегодно участват от 7 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори. Досега в Старопланински събор "Балкан фолк" са участвали близо 200 000 певци, музиканти и танцьори от цяла България и от още 30 държави от 4 континента.