Няколко дни преди края на програмата за настаняване на украински бежанци няма решение как и дали тя ще продължи. В същото време продължава пристигането на нови бежански групи, а един от морските ни курорти  - Китен, е на път отново да се превърне в украинска диаспора.

"Всички са в неизвестност. Всички чакат да бъдат изплатени старите средства. Погрешно са ни въвели в списъците - ние ги изхранваме цяла година, а те са ни вписали като неизхранващи. Базите ни не са пригодени за зимен период и отопление, а за летния и за охлаждане. Трябва да им раздадем отоплителни средства, което вдига разходите", каза пред bTV Диана Савова, управител на хотел.

"Единствено можем да разчитаме, че програмата ще продължи, но тези 15 лева са недостатъчни (10 лева за нощувка и 5 лева за храна - бел. ред.). Няма ка
к човек да се нахрани с 5 лева, а и има голямо забавяне в изпращането на храната на бежанците. Няма хотел, който да може да издържи. Бихме искали да работим и да има решение на Министерския съвет, което да каже какво ще се случи с тези хора", посочи Емилия Зегова, хотелиер.

"Ако програмата, не бъде удължена, ще се наложи да търся друга държава", разказва Марина, която бяга първоначално от Мариопол.