Съставянето на стабилно правителство ще гарантира на България по-добри перспективи за присъединяването ни към Шенген и еврозоната. От формирането на кабинет зависи и хоризонта на работа на настоящия парламент, от който се очаква да приеме необходимите законови промени, за да изпълним условията за инвестиции и реформи по Плана за възстановяване и устойчивост. Това коментира евродепутатът Емил Радев на среща с членове и симпатизанти на ГЕРБ във варненския район "Приморски", съобщиха от пресофиса на евродепутата.

Той запозна присъстващите с единните усилия на българската делегация в Европейския парламент, допринесли за приемането на нова резолюция в подкрепа на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. "Текстът е много категоричен и призовава пълноправното ни членство да стане факт до края на тази година. В четвъртък предстои ЕП да гласува резолюция и за членството на Хърватия. Очаквам тя също да бъде одобрена с огромно мнозинство и през декември вратите на Шенген да бъдат широко отворени за Хърватия", прогнозира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

По думите му с формирането на кабинет в България съпротивата на Нидерландия в Съвета на ЕС би могла да се преодолее по-лесно. "Отдавна сме покрили критериите, потвърдиха го и последните проверки. Въпреки това сме в лоша позиция, защото на практика Нидерландия не вижда смисъл да преговаря, щом няма постоянно правителство, което да гарантира, че страната ни ще изпълни ангажиментите, поети при нови разговори", обясни Емил Радев и допълни, че институциите в Румъния са изключително активни.

Според евродепутата съставянето на кабинет увеличава шансовете на България и за присъединяването ни към еврозоната. "Политическата нестабилност дава възможност да се шири популизма, а той помпа бюджетния дефицит и така се отдалечаваме от еврозоната. Важно е да се приеме разумен бюджет за 2023 г.", заяви Радев. "Държавата не е стартъп и не бива да се управлява с експерименти", категоричен бе той и подчерта, че ГЕРБ има компетентността и опита да предложи работещи антикризисни решения и да овладее дефицита.

"Сивата икономика е тази, която дава отпор на присъединяването ни към еврозоната, но то ще осигури на страната ни повече инвестиции и финансова сигурност, повече икономически стимули и контрол", изтъкна евродепутатът. Той увери, че няма повод за опасения по отношения на цените, тъй като сме във валутен борд и за разлика от държави като Италия и Гърция, България знае при какъв курс ще премине от лева в евро.

"При липсата на стабилно правителство страната ни губи реални възможности", каза още Емил Радев и даде за пример пропуска България да кандидатства за седалище на европейския орган за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. "Смятам, че ако бяха предприети необходимите стъпки, щяхме да имаме големи шансове, защото в България до момента няма седалище на европейска агенция, а и като докладчик по новия регламент за този орган работя съвместно с колега от Испания, която е българка. Заедно изготвяме препоръките за бъдещата структура", сподели пред присъстващите Емил Радев.