"Хората, които нямат възможност да плащат дълговете си, трябва да могат да започват на чисто. Затова ГЕРБ-СДС предлагаме да се въведе т.нар. "потребителска несъстоятелност“ и проблемът с "вечния“ длъжник да бъде решен“. Това е заявил евродепутатът Емил Радев в предизборно студио. Негов водещ е бил водачът на листата на коалицията в Добрич Деница Сачева, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в добруджанския град. 

Представителят ни в ЕП е припомнил, че през 2019 г. ГЕРБ въведе 10-годишна абсолютна давност и за дълговете на физическите лица. Конституционният съд (КС) обаче се произнесе, че механизмът няма да важи за заварените случаи. Така 600 000 семейства със заведени изпълнителни дела останаха без реален механизъм да намалят или премахнат борчовете си. С новото предложение тази празнина в законодателството ще бъде запълнена. Пред бившия социален министър Емил Радев е подчертал, че правосъдието в България трябва да е справедливо, евтино и лесно за гражданите. В платформата на коалицията за предстоящия вот е залегнала реформа в наказателния процес, с която да се обхванат всички модерни престъпления като тероризъм и киберизмами, а корупцията и битовата престъпност да се преследват по-бързо. 

"Много хора загиват на пътя след употреба на алкохол и наркотици. Не виждаме обаче скоростна реакция на държавата“, е посочил евродепутатът и е допълнил, че е необходим нов Закон за движение по пътищата и нови правила. Например, да се конфискуват автомобилите на водачите, употребили забранени субстанции.

Друг акцент са конституционни промени, с които да се регламентира нов орган за разследване на главния прокурор, както и да се въведе възможност за индивидуална конституционна жалба. "Когато гражданин смята, че правата му са нарушени, да може да сезира КС. В същото време трябва да се отсяват жалбите, които не отговарят на изискванията за разглеждане“, е казал още Радев. По думите му паралелно с всичко това ще се правят стъпки в развитието на електронното правосъдие, за да могат хората и бизнесът да се снабдяват с необходимите документи, да плащат такси онлайн и да не се редят на 

опашки.