Утре преценяват дали да бъде продължено частичното бедствено положение в карловските села Богдан и Каравелово. Това съобщи за Агенция "Фокус" кметът на общината д-р Емил Кабаиванов.

"Ситуацията е спокойна в момента, няма непосредствена опасност за здравето и живота на хората и имотите", каза Кабаиванов. "Продължаваме работа. Нашата цел е да почистим отново речните корита до около 2.5 метра дълбочина, както го направихме през септември, октомври и ноември миналата година. Всичко си върви по план, ще работим още три, или пет дена, водата вече намаля, няма и дъждове", посочи кметът.  

Емил Кабаиванов сподели, че има нещо, което е трудно обяснимо.

"Въпреки, че дъждовете не бяха силни, доста вода се стича от Средна гора към селата. Този феномен трябва да го обяснят специалистите  - синоптиците, геолозите и геофизиците", каза общинският кмет.

Утре в общината пристига експертна група от Министерство на земеделието, от Министерството на околната среда и водите и от Областната управа, които ще обходят района, за да преценят откъде идва проблемът. Те ще бъдат през целия ден в региона. След това, в рамките на два-три дни ще излязат със свое заключение и доклад.

"Ние няма да чакаме тяхната оценка, а още утре ще преценим дали се налага да продължим частичното бедствено положение", посочи отново кметът Емил Кабаиванов.