Елитни млади животни представи Добруджанският земеделски институт (ДЗИ) на Националния събор на овцевъдите в България в началото на май, съобщават от  научното звено, което е част от Селскостопанската академия в страната, предаде репортер на "Фокус"

Презентацията на добруджанци на престижния форум включва три млади кочлета и три млади овце на 18-месечна възраст, от Североизточната българска тънкорунна порода. Тя е призната като нова българска порода още през далечната 1974 г., но е съхранена до днес благодарение на Института край град Генерал Тошево в област Добрич, където в продължение на близо 50 години се полагат нужните грижи и усилия за развъждане и поддържане на единственото стадо в България от тази ценна порода, която през последните години е обявена за застрашена от изчезване.

През последните години специалистите в областта на животновъдството отделят особено внимание на тънкорунното овцевъдство, тъй като то представлява подложка за размножаване на месодайните породи в овцевъдството. Оценката на специалисти от Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството, извършващи ежегодна бонитировка на животните е, че в Добруджанския земеделски институт се води "селекция № 1 в тънкорунното овцевъдство“.

Единадесетият национален събор на овцевъдите в България се проведе край Петропавловския манастир до село Арбанаси, област Велико Търново. Организиран е от Сдружение "Национален събор на овцевъдите в България“, Фондация "Наследство в бъдещето“, Сдружение "Национална овцевъдна и козевъдна асоциация“ (НОКА), Сдружение "Развъдна асоциация за млечни овце“, със съдействието на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица и с подкрепата на Министерство на земеделието на Република България. 

Съборът е единствен по рода и мащабите си не само в България, но и на Балканския полуостров и е без аналог в Европа, припомнят от научните среди на ДЗИ.

Жулиета НИКОЛОВА