Роди се еленче в Центъра за защита на природата и животните (ЦЗПЖ), съобщиха от общината, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич.

Ахат е един от трите еленови вида в България - благороден елен, елен лопатар и сърна. "Благородният елен неслучайно е наречен така. Със своята достолепна осанка и мощни рога той вдъхновява художници, скулптори, фотографи от векове до днес. В древността е бил смятан за помощник на шаманите, а негови изображение и пластики могат да бъдат намерени в пещери, тракийски гробници, римски мозайки, скални навеси и даже в църкви от Средновековието. Благородният елен е едър тревопасен бозайник от разред Чифтокопитни, който е разпространен в Средна и Западна Европа, Европейската част на Русия, Средна Азия, Далечния Изток, Северна Африка, Северна Америка и някои други райони", разказват от зооцентъра.  

Семейство благородни елени обитават ЦЗПЖ от 3 години и вече имат рожба. Еленчето се радва на добро здраве и на грижите на своите родители - бащата Елмаз и майката - Яспис, които са едни от най-красивите видове, срещани в животинския свят.

Най-нетърпеливите могат да зърнат новия обитател на видео, публикувано във Фейсбук профила на зооцентъра. Екипът му очаква посетители и през есенния и зимния сезон, когато мястото е пак очарователно.

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич на площ от 162 декара посетителите имат възможност да се срещнат с 490 животни от 78 различни вида. По-голямата част от животните се разхождат абсолютно свободно и всъщност хората, са им на гости.

"Условията, които зооцентърът предоставя, са уникални за нашите ширини и несравними с тези на стандартния зоопарк. Мечките например живеят в най-големия зоопарков мечкарник на Балканския полуостров", припомнят от екипа на Центъра.

Жулиета НИКОЛОВА