Блокаж е думата, която описва СОС, всички погледи са вперени в ПП–ДБ–СС. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Елена Дариева, управител на социологическа агенция "Насока" след неуспешния втори опит на Столичния общински съвет да излъчи председател.

"Очаква се с най-голям интерес какво ще бъде поведението на "Продължаваме промяната“-"Демократична България“-"Спаси София“ като най-голямата група в Общинския съвет. Ако те продължават да настояват за тази кандидатура (бел. ред. Борис Бонев), смятам, че намирането на консенсус ще бъде много труден. Макар и да не е невъзможно, в СОС има известни механизми, които позволяват  представителството да бъде разширено. Ние вече чухме и заявките на кмета Васил Терзиев, че смята да увеличава екипа с нови заместник-кметове, което също би могло да се яви някакъв тип разменна монета в преговорите, които тепърва стартират. Но основното, което ще следим с интерес, е дали те ще останат на тази кандидатура, която така неизменно подкрепят към момента, и която беше заявена още в хода на предизборната кампания", обясни Дариева.

Тя определи това поведение като силно персонализирани реакции на една или друга позиция: "Което е белег на незрялост и на наличие на някакъв тип комплекс. Като че ли на първо ниво излиза проблемът с персоналните взаимоотношения на политическата сцена. Ако ти си осъзнат и мислещ за благото на общността, в случая политик, би трябвало да се придържаш към това, което е обединяващото и да търсиш нещата, които се явяват сплотяващи и консенсусни, вместо да се вторачваш в политическите позиции и в персоналните носители, които са излъчени, за да бъдат назначени на тези позиции или постове", обясни социологът.