Украинците превърнаха хотелите в свой дом, благодарни сме, че остават в тях. Това каза за "Фокус" хотелиерът от Свети Влас Елена Андонова относно решението бежанците от Украйна да останат още четири месеца по местата, в които са били досега настанени.

"Благодаря за бързото справяне със ситуацията. Навсякъде по местата,  където има настанени бежанци, нещата бяха много обтегнати. Все пак, решението се взе много бързо и адекватно. Според мен, според моите колеги и според всички бежанци, които са настанени при нас вече повече 7-8 месеца, това беше правилното решение. Тези хора вече са превърнали хотелите в свой дом. Голяма част от майките вече са намерили работа, а децата им посещават детски градини. Самите те желаеха да останат занапред тук. Умолявахме се да се случи точно този развой на събитията", заяви Андонова.  

Тя посочи, че по последни данни по Южното Черноморието са настанени над 7-8 хиляди бежанци в хотелските бази, а само тя през последните месеци е намерила място на около 1000 от тях.

Относно размера на средствата, които получават хотелиерите по програмата, Елена Андонова изрази мнение, че ще им бъде трудно да се справят предвид предстоящите зимни месеци, но по думите ѝ е по-добре програмата да продължи дори в този си вид, отколкото да бъде изцяло прекъсната.