В Районната избирателна комисия – Смолян продължава отчитането на протоколите от секционните избирателни комисии в област Смолян от изборите 2 в 1. Пред журналисти, председателят на РИК – Смолян, Таня Светлинова заяви, че много късно са пристигнали комисиите в Смолян, предаде репортер на "Фокус“. "Първата комисия, която приехме беше след 22:00 часа снощи. Обработват се по два протокола и затова малко по-бавно се случват нещата. Натъкваме се на все същите елементарни грешки, които ги имаше и на предходни избори – да не поставят чертички в празните квадратчета, както и да не поставят нули там, където няма гласове за партии и коалиции. Останалите грешки са от нормално естество, като например в преференции, където винаги се бърка и сега се продължава за съжаление“, поясни Светлинова.

Валентин Татаров – председател на секция № 9 в Девин посочи, че все още чакат, защото са дошли по-късно заради забавяне на една от секциите. "Чакаме все още, защото в една от секциите бяха сложили хора, които изобщо не са за секционните комисии и се наложи два автобуса да чакаме една секция с трима човека. Това беше най-големият проблем в Девин. Не може да се слагат хора в секциите, които не са образовани и не знаят как да си попълнят протокола. Трябва да се вземе някакво решение по този въпрос от ЦИК“, каза Татаров.

Виктория Керминова – член на СИК № 20 от златоградското село Старцево каза, че са пристигнали в 4:00 часа сутринта и чакат повече от 5 часа, за да им се обработят протоколите. "Нямахме затруднения в протоколите и броенето, но трябваше да се изчакаме и с останалите секционни избирателни комисии“, допълни тя.

Светла Василева от секция № 11 в община Баните отбеляза, че вече са готови и чакат финалните обработки на протоколите след като са чакали 4 часа. "Нямахме проблеми с изборните книжа, но пък имахме с машината за гласуване, защото изкара празна бланка. В РИК ни откриха само една грешка и тя е свързана с празната бюлетина. Повече е работата, защото се попълват повече протоколи, тъй като са избори 2 в 1“, добави Василева.  

Реджеп Реджепов от секция № 4 в село Късак, община Доспат бе категоричен, че са нямали проблеми нито в броенето, нито в протоколите и всичко за тях е минало гладко, защото са нямали грешки. "Нямахме усложнения в работата, въпреки че изборите са и за Народно събрание и за Европейски парламент. Иска се повече търпение и чакане, за да ни обработят протоколите от РИК“, каза още Реджепов.