Електромобил ще извозва трудноподвижните туристи на крепостта Царевец. Предложението е на директора на Регионалния исторически музей в старата столица д-р Иван Цтров и беше одобрено от ОбС – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Купуването на автомобила е включено в план-сметката за предстоящите разходи през настоящата година, която бе приета от местния парламент. Колата ще струва 28 560 лв.

Анализът за работата на АМР "Царевец“ за 2023-а година показва, че хълмът е разгледан от 220 523 посетители. Данните сочат, чеоколо 10% от индивидуалните и организираните трудноподвижни и възрастни туристи стигат да входа, но не посещават обекта поради топографските му неудобства, а именно хълмист терен, алеи, застлани с калдъръм и многобройни стъпала, водещи към комплексите на царския дворец и Патриаршеската църква.

За целта електромобилът ще е оборудван с 14 седящи места. Той ще има възможност за преобразуване и извозването на до 4 инвалидни колички. Мощността му ще е достатъчна за преодоляване на 13% наклон на терена.

"Наличието на подходящо превозно средство – електромобил, би довело до привличането на упоменатата категория туристи като посетители, които ще заплащат входната такса и екскурзоводска беседа. Електромобилът ще е снабден и с необходимата аудиоуредба“, обяснява в своя анализ директорът на музея.

Той настоява и за закупуване на товарен електромобил за поддръжката на обектите във Велико Търново, стопанисвани от РИМ. По думите му той би бил изключително полезен и икономичен, тъй като късите разстояния и калдъръмените настилки на пътищата в обектите водят до бърза амортизация и чести ремонти на тежките бензинови и дизелови возила.

Очаква се да бъде купен електрически товарен автомобил с товароносимост до 500 кг, който преодолява до 20% наклон. Заложените средства за това возило са в размер на 20 700 лв.

За избор на подходящи електромобили, съобразени с топографските дадености на стопанисваните обекти, е направен оглед от представител на производител на малки самоходни машини с богат многогодишен опит в производството и сервиза на такъв вид техника.