От февруари до май посетителите на Ботаническата градина в Балчик могат да се насладят на цъфтежа на екзотичното растение Лоропеталум, предаде репортер на "Фокус". Растението е представено в Градина Разсадника. 

Представител е на семейство Хамамелидови. Родът му включва четири растителни вида - ниски храсти или малки дървета. Те са естествено разпространени в далечни страни, като Япония, Китай и югоизточна Азия. Растението в естествени обитания може да достигне внушителните 4 метра височина. Атрактивните му цветове са във виолетовата гама. Червенолистният екземпляр на растението може да се наблюдава в цъфтеж през следващите месеци в красивата университетска градина в Приморска Добруджа. През март и април започва цъфтежът и на друг екзотичен вид там, характерен за остров Крит - Sweet Фибигия. 

Цената за вход за Ботаническата градина в Балчик остава непроменена от миналата година - 15 лв. за възрастен, безплатно за хора с увреждания и деца до 7 години и 5 лв. за учащи и пенсионери. Работното време е в зимен вариант - от 8:30 ч. до 17:00 ч.

Жулиета НИКОЛОВА