Екзотично растение, характерно за сухите зони на централно Мексико, цъфти в Ботаническа градина - Балчик, предаде репортер на Агенция "Фокус". Растението носи сложното име ешеверия атропурпурея. Негова родина са полупустинни райони на Централна Америка и северозападните части на Южна Америка.

В този период на годината посетителите на Ботаническата градина в Приморска Добруджа могат да го видят отблизо и да му се полюбуват докато е в цъфтеж в стъклените витрини на Експозиционна оранжерия.

"Видът е силно застрашен от изчезване в естествените си местообитания в американските тропични широколистни гори, чийто площи значително намаляват, поради засилената антропогенна дейност през последните десетилетия. В нашата страна видът не се среща в естествени местообитания. Няколко индивида, получени по международния обмен на семена Index Seminum, са отгледани в оранжериите на Университетска ботаническа градина Балчик", посочват ботаниците.

Растението в цъфтеж е много нежно и красиво. Цъфти с поразителн news pic 2
© УБГ
мексикански пожарник
и червени цветове през зимата, като цъфтежът в България е с продължителност около три месеца, до февруари.

През миналата година декември посетителите на Ботаническата градина се насладиха на красотата на цъфтежа на друг екзотичен вид - мексиканския пожарник, чиито жълто-оранжеви цветове внасяха топлина в студения зимен пейзаж. Двете растения са от едно и също семейство - Дебелецови. Най-голямата забележителност в Ботаническата градината е постоянната експозиция от кактуси и сукуленти.

Жулиета НИКОЛОВА