Пловдивският апелативен съд потвърди решение на Окръжен съд – Хасково, с което е допусната екстрадиция спрямо искано от САЩ лице Метин Корос, което е с турско и германско гражданство, съобщиха от институцията.

След като се запознаха с материалите по делото и изслушаха страните, апелативните съдии приеха, че са налице всички изискуеми от Закона за екстрадицията основания за удовлетворяване на молбата за екстрадиция на Метин Корос в САЩ. Срещу него в молещата държава се води наказателно преследване за "заговор за извършване на измама по електронен, пощенски и банков път“, "банкова измама“, "заговор за пране на пари“ и "пране на пари“.

На 02.09.2020 г., въз основа на споменатите обвинения, срещу Метин Корос е издадена заповед за задържане от Окръжен федерален съд за окръг Ню Джърси в САЩ. За "заговор за извършване на измама по електронен, пощенски и банков път“ и "банкова измама“ в САЩ се предвижда максимално наказание от 30 години лишаване от свобода, а за заговор за "пране на пари“ се предвижда до 20 години лишаване от свобода.

Деянията са престъпления и по смисъл на Наказателния кодекс на Република България и се наказват с лишаване от свобода.

Метин Корос е бил задържан на 27.09.2022 г. на ГКПП "Капитан Андреево“, при влизане в страната ни, тъй като е бил обявен за международно издирване с червен бюлетин от американските власти, с цел екстрадицията му в САЩ за наказателно преследване, за извършени в периода: м. юни 2018 до м. октомври 2018 г. престъпления.

Той остава с мярка за неотклонение "задържане под стража“ до екстрадирането му в САЩ.

Решението на Апелативния съд е окончателно.