Две птици от защитени видове спасиха в края на миналата седмица инспектори от Регионална инспекция по околната среда и водите във Враца. Това каза за "Фокус“ Ирина Маринова- мл.експерт "Биологично разнообразие“ в екоинспекцията.

Тя уточни, че на 4 ноември е постъпил сигнал за намерен в безпомощно състояние екземпляр от вида Блед бързолет в централната градска част на Враца, а преди това в село Горни Вадин е открит Ням лебед с травма на врата.

Двата вида са защитени, съгласно чл.37 от Закона за биологичното разнообразие. "По време на извършените проверки експерти на инспекцията установиха, че е необходимо оказване на ветеринарномедицинска помощ на екземплярите, във връзка което е осъществен контакт със специалисти към Спасителен център за диви животни в Стара Загора. Екипът на "Зелени Балкани- Стара Загора предприе незабавни действия по приемане и съдействие за транспортиране на двата екземпляра до спасителния център за установяване на тяхното състояние и лечение“, посочи още Ирина Маринова и припомни, че според Закона за биологичното разнообразие се забраняват всички форми на умишлено улавяне, убиване, обезпокояване, особено през периодите на размножаване.  

Росица ВАЛЕНТИНОВА