Екип от експерти от Главна дирекция "Инспектиране на труда“ е командирован да подпомогне инспекторите от Дирекция "Инспекция по труда“ - Стара Загора при разследването на инцидента в Завод 4 на "Арсенал“ АД на 04.10.2022 г., при който загинаха трима работници, а една жена е ранена, предаде кореспондентът на Радио "Фокус''-Стара Загора. Според данни, предоставени от работодателя, пострадалите е следвало да приключат работа, започната от предходния ден, а именно да изработят звуково-светлинен състав за пиротехнически изделия.

От всички дейности, извършвани на територията на завода, това е една от най-безопасните. Необходимото количество смес за довършване на поръчката е било изработено преди физиологичната почивка от 10:00 до 10:15 часа. След почивката загиналите работнички е трябвало да почистят помещението.

Причините за възникналия на по-късен етап взрив, както и за присъствието на загиналия работник в помещението предстои да бъдат изяснени. И четиримата пострадали работници имат валидна правоспособност за работа с взривни вещества. Извършен им е и инструктаж за деня.

Инспекцията по труда е изискала от работодателя всички необходими документи, свързани с технологичните изисквания и технологичната последователност на работния процес, както и изискванията за безопасност при работа и други документи, свързани с цялостната организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Рени АТАНАСОВА