По-ниските температури в последните дни не са оказали негативно влияние върху реколтата от череши в област Кюстендил. Това каза в интервю за "Фокус“ професор д-р Димитър Сотиров, зам.-директор на Институт по земеделие – Кюстендил. По думите му температурите са били ниски, но положителни и това не е довело до измръзване на черешовите завръзи.

"За момента състоянието не само при черешите, но и при останалите овощни видове е задоволително, а де на кажа и добро. Към настоящия момент няма измръзване на плодчета при овощните видове“, каза професорът.

По думите му по-скоро високите температури миналите седмици не са дали възможност за добро опрашване. По време на цъфтежа е имало температури между 25 - 31 градуса по Целзий. При такива условия процесът на оплождане не преминава нормално.

Процентът на завръз не е много висок, но е задоволителен, ако няма и други аномалии.

Професор д-р Димитър Сотиров посочи, че валежите също са опасни за реколтата. Ако те продължат може да се стигне и до ранно кафяво гниене на плодовете. Това се е случило миналата година, когато в продължение на два месеца е имало почти ежедневни валежи.

"Дано валежите отслабнат. Да настъпи един хубав слънчев период. Това ще позволи завръзите да нараснат. Още повече, че паднаха и някакви количества валежи, има почвена влага и това ще се отрази добре при наедряването на плодовете“, коментира професор Сотиров.

Той посочи, че овощните дръвчета цъфтят в изобилие, но при черешовите сортове са достатъчни 30 – 40 % от цъфтежа да се запази, за да има една богата реколта. При 20 – 30 % също ще има добра реколта, защото при по-малък завръз плодовете наедряват повече и компенсират количеството.

При семковите овощни видове – ябълка и круша,  са достатъчни 12 – 15 % от наличните цветчета да задържат плод.

Професор Сотиров коментира, че тази година цъфтежът на овощните дръвчета е с около 20 дни по-рано. Предстои, според метеорологичната обстановка, да се прецени с колко узряването на черешите ще подрани.

Експертът призова овощарите да предприемат стъпки относно третирането на реколтата от плодове.