Заплашителните имейли за наличие на взривни устройства в училищата нямат връзка с предстоящите избори. Това каза за "Фокус" специалистът по киберсигурност Георги Балев. Според него не става въпрос за хакерска атака, тъй като за осъществяването ѝ се изискват много повече умения от тези, които показва изпращачът.

"Това е просто едно съобщение, което цели да разпространи т.нар. "кибертероризъм". Човекът, който го извършва, няма специални умения. Според мен заплахите ще продължат, докато той не бъде хванат, което ще се случи рано или късно. Това, което бих препоръчал на засегнатите, е да игнорират тези мейли", посочи Балев.

По думите му заплахата не идва отвън, което става ясно и от начина на изразяване в съобщението, и от начина на споделянето му. "Това 100% е човек, който пребивава на територията на България. Посочил е конректни населени места в страната, избрал е най-много училища в Бургас. А и поради още някои причини смятам, че този човек в момента пребивава точно в нашия град", посочи киберспециалистът.  

Причината за по-трудното установяване на лицето, според Георги Балев, се дължи на напредването на технологиите през последните няколко години. "Един от основните канали, които този човек използва, е "Телеграм". А той е доста добре защитен. Равнява се на т.нар. "дарк уеб". Заради това и заради наличието на други по-нови технологии, начинът, по който тези хора успяват да се "дегизират", е доста по-добър от това, което беше преди около 5 години", добави той.  

Според него пряка връзка между бомбените заплахи и предстоящите избори не може да се направи. "Някои мои колеги смятат, че тези мейли имат връзка с вота, но според мен не е така, защото, ако аз трябваше да правя подобна заплаха, бих я започнал в самия изборен ден или ден преди това, за да мога да използвам суматохата, която се получи първоначално. Изборите са след 4 дни и дотогава, ако тези заплахи продължат, те просто ще бъдат игнорирани", посочи той.

Георги Балев смята, че е важно да се осигури по-добра киберзащита в училищата и другите учреждения. "Ако забележите, повечето имейли в учебните заведения използват Gmail, abv.bg или друго. Това по-скоро е несериозно. Училищата трябва да си имат собствен домейн. Щом са под такъв, това ще позволи на специалистите, които работят там, да сложат различни протекции или софтуер, който проверява имейлите, преди да ги допусне. Това би довело до доста по-доброто им филтриране – реални ли са, откъде са дошли и т.н. Един такъв софтуер би позволил, ако подобно съобщение е било изпращано и преди, да го игнорира, тъй като вече ще се знае, че това не е реална заплаха", каза още киберспециалистът.