Младежкият център в Добрич ще представи в изложба експериментален проект "Обмен на енергии". Официалното откриване е на 26 януари от 17:00 ч. във фоайето на Центъра, предаде репортер на Агенция "Фокус". Проектът е на добричкия художник Николай Тодоров, който работи с шест деца на тригодишна възраст.

Творческата съвместна работа е осъществена в пространства на Детска градина № 12 "Щурче“. Резултат от взаимодействието между творец и малчугани е произведение на съвременното изкуство, озаглавено "Слънчев свят“. То представлява релефна картина с големи размери, изпълнена в уникална авторска смесена техника върху платно.

Художникът е повлиян от чистата детска енергия, а малките творци са нарисували слънцето и света в който живеят, такива каквито са в тяхното въображение. От създадените изображения Николай Тодоров е създал композиция. В нея са вплетени детските знакови рисунки със силно първично излъчване.

Николай Тодоров е популярен сред почитателите на изобразителното изкуство със своята дългогодишна работа с древни знаци, силно заредени с първична енергия. Той ги използва в своите картини, стигайки до заключението, че детските изображения носят подобна първична енергия. Картината, създадена чрез обмен на енергии, ще бъде дарена на Детска градина № 12 "Щурче“. Проектът е реализиран с подкрепата на Национален фонд култура, Програма "Творчески стипендии“.

Добричкият художник е сред петимата номинирани творци за Националната награда за живопис "Владимир Димитров – Майстора“ за 2022 година. Носителят ще бъде оповестен на 1 февруари.

Жулиета НИКОЛОВА