Екологията във Варна се подобрява, радват се специалисти, и посочват, че предвестника за това е земната пчела. През изминалите дни в различни групи, свързани с Варна, във Фейсбук, редица хора свидетелстват за рояци земни пчели – и в Морската градина, и по кварталите в града, и на плажа. Хората публикуват снимки на насекомите, събрали се на рояк на паважа, под балкон, търсещи прохлада край брега на морето, край прозорци и пр. 

Повишаването на този вид насекоми означава, че екологията се подобрява. През последните години редица изследвания в световен мащаб показват, че с нарастването на глобалните температури и количеството валежи, земните пчели вероятно имат затруднения с приспособяването към средата. Освен това топлинните вълни и засушаванията, които се очаква да настъпят, ще създадат изключително суха среда. Това може да навреди на цветята, от които насекомите имат нужда, за да се хранят.

Според проучване, публикувано в "Science“, в периода между между 1975 и 2000 година, процентът на оцеляване на европейските земни пчели е спаднал с около 17%, докато в Северна Америка той достига 46%.

Климатичните промени не са единствения проблем на пчелите. Те страдат и заради човешки действия, като употреба на пестициди и интензификация на селското стопанство. Изследвания показват, че неоникотиноидните пестициди съкращават полета на пчелата и потенциално възпрепятстват опрашването.

Земните пчели (Bombus) са род едри мъхести пчели. Те са социални насекоми, живеещи на малки колонии. Женските земни пчели се разделят на по-едри майки и по-дребни безплодни работнички, но разликата между тях е слаба – при липса на майка работничките могат да отлагат яйца. Семейството съществува само един сезон. Цариците могат да живеят до една година.

Структурата на гнездото е сравнително проста и представлява неправилна топка от трева, мъх и пръчици, като често се изгражда в скривалище, което може да бъде например изоставена дупка на гризачи. Броят на индивидите в едно гнездо е различен и варира при различните видове, но обикновено не надвишава 500.

Докато търсят храна, земните пчели могат да достигнат скорост при полет до 15 m/s (54 km/h).

Цариците и работничките могат да жилят. За разлика от жилото на медоносните пчели, жилото на земните пчели няма контри, така че те могат да жилят многократно. Обикновено тези видове не са агресивни, но ще жилят и защитават гнездото си, ако се почувстват застрашени.

Докато медоносните пчели излитат само когато външната температура е най-малко 10 °C, пчелите майки могат да се наблюдават в началото на пролетта от 2 °C, а земните пчели работнички от 6 °C, тъй като те генерират телесната температура, необходима за летене, чрез вибриране на гърдите си мускули.

От края на 80-те години земните пчели се използват като насекоми опрашители при търговското отглеждане на плодове и зеленчуци. Използването им в оранжерийното отглеждане на домати е от голямо стопанско значение. Милиони гнезда на земни пчели се отглеждат изкуствено по света всяка година и се изпращат на производителите на зеленчуци. Най-важният вид е тъмната земна пчела.

Родът земни пчели включва над 250 вида, групирани в 15 подрода.