Изложба под надслов "Река на биоразнообразието" гостува в Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица. Експозицията е дело на Регионалния исторически музей в Пловдив, а повод тя да посети Велико Търново е предстоящия Ден на Земята, който отбелязваме на 22 април, предаде кореспондент на "Фокус".

От РИОСВ - Велико Търново припомнят, че ежегодно заинтересовани страни от цял свят – публични институции, бизнес, гражданско общество обединяват своите действия по отношение на устойчивостта и климатичните промени в чест на Деня на Земята. През 2023-а темата на международния ден е "Инвестираме в нашата планета", което подчертава важността на посвещаването на нашето време, ресурси и енергия за справяне с проблемите на околната среда и изменението на климата.

"РИОСВ – Велико Търново инвестира в образованието на младите хора. Образователните дейности за отбелязване на празника на Земята са насочени към опазване на биологичното разнообразие", пояснява Милка Асенова, експерт "Връзки с обществеността" в инспекцията.

Изложбата, подредена в институцията, показва по интересен и въздействащ начин какво природно богатство е река Марица, кои са някои от най-ценните видове животни, срещани там, как и защо да ги опазваме. Информацията е актуална и за поречието на река Янтра, което ще послужи за провеждане на занятия с ученици по темата. Пътуващата изложба включва 10 образователни постера и макети в реални размери на 11 животни.

Първите посетители на изложбата ще бъдат учениците от СУ "Емилиян Станев" и СУ "Вела Благоева".

"С тях, както и с учениците от ПГ "Марин Попов" в Севлиево, ще бъде обсъден нашия принос в опазване на защитените видове", допълват от РИОСВ - Велико Търново.