Седмокласниците от училищни клубове "Приятели на науката“ и "Науката и аз“ от СУ "Патриарх Евтимий“ с ръководители г-жа Божинова и г-н Янчев посетиха автоматичния измервателен пункт "Каменица“ – един от двата пункта за мониторинг качеството на въздуха в града под тепетата.

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) и Регионалната лаборатория към ИАОС изнесоха лекция пред запалените от науката тийнейджъри за замърсяването на въздуха в урбанизираните територии и рисковете за околната среда и човешкото здраве.

Вниманието им беше насочено към основните източници на замърсяване с фини прахови частици в града - битовото отопление, интензивния автомобилен трафик, строителството, както и към приноса, който домакинствата могат да имат за намаляването на негативното въздействие.

Разумният избор на начини за отопление, пестенето на енергия, използването на алтернативни и устойчиви начини на придвижване са част от начините да се погрижим не само за здравето си, но и за природата.

Лекцията на открито се провежда неслучайно през октомври - в началото на отоплителния сезон. Освен да даде базови знания на младите хора, тя цели да насочи общественото внимание към темата за опазване на атмосферния въздух и мерките, които зависят от всички граждани и организации.