Почистване на района около Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица организират експерти от институцията, предаде кореспондент на "Фокус“. От екоинспекцията уточняват, че ще събират боклуци около сградата, както и при подходите към спирка "Качица“, и около сградата на БКС. Инициативата е насрочена за утре – 24 март и ще започне в 13:00 часа.

"Тя е посветена на Световния ден на водата и е част от кампанията на Министерството на околната среда и водите за почистване на замърсени терени за 2023 г. – "Да сложим точка на замърсяването“, обясняват от РИОСВ.

Експертите призовават гражданите, които ежедневно минават по пътя от кв. "Кольо Фичето“ към спирка "Качица“ и кв. "Бузлуджа“ и обратно, да не изхвърлят безразборно отпадъците си. Контейнери и кошчета има на близката бензиностанция и на спирката, a пред сградата на инспекцията са разположени цветни контейнери за разделно събиране на хартия, стъкло и пластмаса. Опитът от миналите години сочи, че само ден-два след почистването, пътеката отново се превръща в сметище.

"Опазването на околната среда зависи от всеки човек“ – това послание бе акцент във всички инициативи с ученици през тази седмица, посветена на водата.