Екипът на ДГ 44 “Валентина Терешкова“ във Варна проведе един необичаен  учебен ден за своите малки възпитаници и техните родители. Дворът на детската градина се превърна в най-забавното училище на открито за малки и големи, предаде репортер на "Фокус“. Над 80 семейства в слънчевия следобяд на 2 ноември се включиха в интересни и разнообразни дейности. Провокация очакваше малчуганите още от входната врата. Те - заедно с родителите си трябваше да се ориентират по  кодиран път във “Вкусният лабиринт“, за да бъдат допуснати в "класната стая на открито“.

Там ги очакваха техните учители, които обясняваха и ги подпомагаха в изпълнението на учебните задачи. Децата нямаха търпение да посетят и осемте ателиета, в които бяха предложени дейности Монтесори, обследване и анализиране на природни материали с дигитални микроскопи, експерименти, кодиране, рисуване върху стреч фолио, изработка на гривни и коронки, модни облекла за кукли, STEM морски шах, конструиране на сгради от картонени кутии, музикални игри“чудните звуци на природата“ и мн. др.

"С провеждане на общностното събитие се присъединихме към глобалното международно движение "Outdoor classroom day“ за превръщане на времето на открито в по- голяма част от деня на всяко дете. В начина за организация на дейностите приложихме едни от  най- добрите и съвременни подходи за работа с деца от предучилищна възраст, а именно "учене чрез природата“ и "учене чрез правене“., с които се запознахме при обучението си в международни курсове по Програма“Еразъм+“. Радваме се, че инициативата е успешна и благодарим на родителите за проявения интерес и подкрепа“, сподели директорът на детската градина Анна Константинова.

Ученето на на открито продължи до пълното смрачаване в края на деня поради нестихващия ентусиазъм на децата. Деца, учители и родители превърнаха деня в малък празник за всички.

"Класна стая на открито“ е поредната инициатива от юбилейната програма на институцията "60 години ДГ “Валентина Терешкова“ и е включена в иновативните практики по проект от НП “Хубаво е в детската градина".

Десислава ВАСИЛЕВА