Заместник областният управител Найден Късов и екип от Областна администрация Разград взеха участие в проведения на 20 февруари в град Варна международен семинар на тема "Инструменти и добри практики за реализиране на целите за енергоспестяване и енергийна ефективност“, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Организираното от Министерството на енергетиката събитие събра областни управители и представители на общини от цялата страна.

Форумът беше открит от министъра на енергетиката Росен Христов.

Модератори бяха Ганиела Атанасова и Петър Илиев от националната телевизия Bulgaria ON AIR.

Първият панел бе на тема "Национални мерки за намаляване брутното потребление на електроенергия и намаляване на търсенето на електрическа енергия през върховите часове, регулаторни мерки и повишаване на осведомеността на гражданите“.

Лектори в панела бяха Николай Налбантов – директор на дирекция "Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие“ в Министерството на енергетиката; Николай Чавдаров – инженер по енергийно планиране и оптимизация към Централно диспечерско управление в "Електроенергиен системен оператор“ ЕАД; Николаос Кувелиотис – ръководител “Измерване и сетълмент" в отдел "Управление на пазари“, Независим електропреносен оператор на Гърция (IPTO) и Ивайло Алексиев – изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). Николай Чавдаров направи презентация на абсолютните годишни товари на България и разясни, че винаги произвеждаме повече електроенергия, отколкото употребяваме. Николаос Кувелиотис представи електроразпределителната мрежа в Гърция и политиката за инвестиции във възобновяеми енергийни източници. Ивайло Алексиев съобщи, че в интернет страницата на АЕУР са публикувани брошура с полезни съвети за съвети за енергийна ефективност в дома и домашен енергиен калкулатор.

Във втория панел Христина Стоичкова от Министерството на енергетиката представи действащи и планирани мерки за финансиране на проекти за енергийна ефективност по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за енергийна ефективност и възобновяема енергия. Експертът от Министерството на енергетиката обяви списък на конкретните крайни получатели за изпълнение на инвестиция по процедурата по ПВУ BG-RRP-4.025 – Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление – Покана 1, в който от общините в област Разград фигурира Община Кубрат. По втората покана ще бъдат допустими и останалите общини. Тя съобщи, че през февруари 2023 г. предстои стартиране на процедурата по ПВУ за подпомагане на домакинствата за изграждане на фотоволтаични системи до 10KW (до 15 000 лв.) или слънчева система за гореща вода (до 1960 лв.).

Петър Георгиев от Българска национална асоциация "Активни потребители“ представи проект "CLEAR X“. Целта на проекта е да помогне на потребителите да намалят сметките си за енергия чрез подобряване на енергийната ефективност и комфорта на домовете си като инвестират във възобновяема енергия и

устойчива енергия (ВЕИ), както и в енергийно ефективни технологии. Като много полезен бе оценен презентирания от Петър Георгиев онлайн инвестиционен калкулатор за избор на най-подходящия климатик според помещението в което ще се ползва.

Голям интерес предизвикаха представените подходи за намаляване на брутното потребление на електрическа енергия чрез въвеждане и прилагане на мерки за енергийно спестяване и енергийна ефективност на сгради, промишлени системи и генериращи мощности. Добри практики споделиха Еленко Божков – заместник-министър на енергетиката, Кай Дъд – съветник, член на кабинета на Bristol City Council, Посолство на Великобритания; Ирена Цакова – директор "Разрешителни и правни дейности“ в “Дънди Прешъс метълс", AmCham Bulgaria; Иван Крофак – енергиен експерт в Световната банка; Олаф Кип – управляващ директор на компанията "Veolia Energie Deutschland GmbH, CCI France – Bulgarie; Пламен Дилков – заместник-председател на Confindustria Bulgaria и Теодор Пецов – ръководител на завод "Девня Цимент“, част от Heidelberg Materials, AHK Bulgarien. Участниците в семинара бяха впечатлени от "зелената метаморфоза“ на завод "Девня Цимент“, който през 60-те години на миналия век е изпозвал като основно гориво мазута, а сега алтернативните горива вече са 60%. "Времето, когато тежка индустрия и тежко замърсяване са били синоними, е далечен спомен тук“ заяви Теодор Пецов. Ръководителят на предприятието презентира интересен метод за постигане на енергийна ефективност, базиран върху управление на производствените мощности според дните и часовете, в които цената на електроенергията е най-ниска.

В последния панел Франсоа Деберг – директор на Veolia Bulgaria, CCI France-Bulgarie и Анамария Надор – експерт в Надзорен регулаторен орган в Унгария направиха презентации на мерки за намаляване на брутното потребление на електрическа енергия чрез въвеждане на алтернативи за централизирано, локално и индивидуално отопление и охлаждане на публични и жилищни сгради (геотермални, термопомпи, ВИ за отопление и охлаждане и др.). Анамария Надор представи карта на Унгария с места с налични съоръжения за геотермална енергия и точки с потенциал за нови инвестиции. Картата е разработена от научен институт по поръчка на унгарското правителство и е израз на националната политика по привличане на инвестиции и развитие на този алтернативен източник на енергия. Топлоелектрическите централи в редица унгарски градове вече се захранват с геотермална енергия.

Заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков припомни, че актуалната цел на Европейския съюз е постигане на 32,5% енергийна ефективност до 2030 г. и постигане на климатичен неутралитет до 2050 г. Стремежът на ЕС е постигане на 10% доброволно намаление на брутното потребление на електроенергия и на 5% задължително намаление в пиковите часове. Той призова общините да бъдат активни, да обменят опит с европейските региони и да инвестират в иновативни решения за постигане на енергийна ефективност.

След задълбочена дискусия, форумът беше закрит от заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова.

Екипът от Областна администрация Разград показа отлични компетентности и спечели първо място в организираната в края на семинара викторина – куиз с въпроси от сферата на енергийната ефективност европейската енергийна политика, с която бяха проверени познанията на участниците в събитието.