Екип на Медицинския университет във Варна взе дейно участие в глобалния анализ на един от най-големите бичове за здравето на съвременния човек - двойния товар затлъстяване/недохранване в света.

Повече от един милиард души по света живеят със затлъстяване. В международен мащаб сред децата и юношите степента на затлъстяване се е увеличила четири пъти за периода от 1990 до 2022 г., при жените – повече от два пъти, а при мъжете – почти три пъти. Това показва глобален анализ на над 1500 изследователи от 190 държави от мрежата за сътрудничество за рискови фактори NCD Factor Collaboration NCD-RisC. Данните бяха изнесени в навечерието на Световния ден за борба със затлъстяването 4 март и са публикувани с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО). В първичния авторски колектив на глобалния анализ участва и екип на МУ-Варна, ръководен от проф. д-р Виолета Йотова – Ръководител на Катедрата по педиатрия в Университета и началник на Първа детска клиника с ДОИЛ в УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна.

Най-новото проучване предоставя изключително подробна картина на глобалните тенденции на двете форми на нарушено хранене - затлъстяване/поднормено тегло в света през последните 33 години. Изследователите са анализирали измерванията на теглото и височината на над 220 милиона души на възраст между 5+ и 65+ години. Разглеждан e  индексът на телесна маса (ИТМ), за да се разбере как затлъстяването и поднорменото тегло са се променили в световен мащаб от 1990 г. до 2022 г.

Общо 159 милиона деца и юноши и 879 милиона възрастни са живели със затлъстяване през 2022 г. За сравнение – през 1990 г. с наднормено тегло са били 31 милиона подрастващи, а сред възрастните цифрата е била между два и три пъти по-малка. Нивата на затлъстяване са се увеличили повече от четири пъти при момичетата (1,7% до 6,9%) и при момчетата (2,1% до 9,3 %) между 1990 г. и 2022 г. Делът на възрастните с поднормено тегло е намалял наполовина между 1990 г. и 2022 г. (14,5% до 7,0% при жените; 13,7% до 6,2% при мъжете).

Специалистите са категорични, че заедно с намаляващото число на хора с поднормено тегло от 1990-та година насам, това прави затлъстяването най-честата форма на нарушено хранене в повечето страни. Заключението е, че е световна тенденция да се увеличава броя на подрастващите и възрастните със затлъстяване. Учените уточняват, че и затлъстяването, и поднорменото тегло са вредни за здравето на хората по много начини. Целта на проучването е да подчертае спешната необходимост от големи промени в мерките, насочени към справяне със затлъстяването, както и политики за по-нататъшно намаляване на броя на хората с поднормено тегло, особено в най-бедните части на света.

Според старшия автор на проучването – проф. Маджид Езати от Imperial College London, e много обезпокоителен фактът, че епидемията от затлъстяване, която беше очевидна сред възрастните в голяма част от света през 1990 г., сега се отразява също на децата и юношите в училищна възраст. От друга страна според проф. Езати стотици милиони души по света все още са засегнати от недохранване, особено в някои от най-бедните части на света.

Според проучването въздействието на проблеми като изменението на климата, смущенията, причинени от пандемията COVID-19 и войната в Украйна рискува да влоши нивата на затлъстяване и поднормено тегло чрез увеличаване на бедността и цената на богатите на хранителни вещества храни. Последиците от това са недостатъчна храна в някои страни и домакинства и преминаване към по-малко здравословни храни в други. Специалистите подчертават, че за успешното справяне с двете форми на нарушено хранене е жизнено важно да се подобри значително наличността и достъпността до здравословни и питателни храни, а от най-ранна детска възраст затлъстяването да се управлява чрез диета, физически активности и адекватни медицински грижи при необходимост.