Минимален брой проекти са одобрени тази година за финансиране от националната програма "Чиста околна среда“, предаде репортер на "Фокус". От област Кюстендил са подадени 31 проекта, а одобрените са 7 на брой. От цялата област са постъпили за разглеждане 1636 проекта, одобрени са 106.

Кметството в село Ресилово, община Сапарева баня, е с одобрен проект за изграждане на кът за отдих за малки и големи, а кметството в село Бабино, община Бобов дол ще прави зона за отдих. В село Смочево, община Рила ще изграждат "Зона за отдих в полите та Рила планина“. Тези проекти ще бъдат финансирани с до 15 000 лева всеки.  

Училището "Христо Ботев“ в Кочериново има одобрени дейности "Обичам природата и аз участвам“, училището "Христаки Павлович“ в Дупница ще изгражда зелена занималня. ПМГ – Кюстендил е с одобрен проект Рециклирането превръща отпадъците от проблем в ресурс. ПМГ без отпадъци“. Стойността на тези проекти е до 7 500 лева, всеки.

До 7 500 лева ще бъдат отпуснати за проекта, разработен от Детска градина "Здравец“ в град Бобошево. Проектът на детското заведение носи името "Малки природолюбители-бъдещи природозащитници“.

Венцеслав ИЛЧЕВ