След тригодишно прекъсване Горна Оряховица отново ще е домакин на Международния фолклорен фестивал "Ряховче“ и Детския фестивал на изкуствата със същото име, предаде кореспондент на "Фокус“.

Организаторите от НЧ "Братя Грънчарови“ и Общината в железничарския град очакват близо 1000 участници, които ще танцуват и пеят на сцената на обновения Летен театър от 17 до 24 юни. Публиката ще се наслади на изпълненията на състави от Полша, Грузия и Турция, България и разбира се на домакините от ДФС "Раховче“ и ФК "Сидер войвода“ при НЧ "Братя Грънчарови – 2002“. На сцената ще излязат още 20 детски колектива от Варна до Сандански.

Фестивалният маратон ще започне на 17 юни (събота) от 18:00 часа с единадесетото издание на Националния фестивал на фолклорните клубове и групи "Фолклорна броеница". На 19 юни (понеделник) от 20:00 часа е годишният концерт на съставите при НЧ "Братя Грънчарови – 2002“.

С пъстро дефиле по пл. "Георги Измирлиев" на 20 юни (вторник) от 18:00 часа започват ХVІ Международен фолклорен фестивал "Раховче" и ХVІІІ Детски фестивал на изкуствата "Раховче". Участниците в дефилето ще преминат по пешеходната зона в центъра на града и ще имат възможност в рамките на 5 минути да представят своите групи. Официалното откриване е насрочено за 20:00 часа на сцената на Летния театър.

От 21 до 24 юни фестивалните вечери ще започват от 19:00 часа с изпълнения на участниците в ХVІІІ Национален детски фестивал на изкуствата, а от 20:00 часа и с участниците в ХVІ Международен фолклорен фестивал.

На 24 юни гостите от Полша, Грузия и Турция ще вземат участие в Петропавловския събор. Вечерта от 20:00 часа е Гала концертът на участниците и официалното закриване на двата фестивала.

Концертните изяви в рамките на двата фестивала ще бъдат на сцената на Летния театър. При лошо време – в Спортна зала "Никола Петров“.