С едноминутно мълчание в памет на големия пловдивски поет Петър Анастасов, който ни напусна вчера, започна заседанието на пловдивския общински съвет, предаде репортер на "Фокус".

Петър Анастасов е почетен гражданин и автор на химна на Пловдив, който повече от десетилетие се изпълнява в началото на всяко заседание на Общинския съвет.

Председателят на ОбС инж. Александър Държиков прочете съболезнователно писмо - адрес от председателя на Дружеството на пловдивските писатели Антон Баев. 

Петър Анастасов е роден на 27 октомври 1942 г. в пловдивското село Марково.

Анастасов е автор на текста на химна на Пловдив. Също така е и почетен гражданин на Пловдив.

Бил е главен редактор на в. "Комсомолска искра", директор на издателство "Христо Г. Данов", главен редактор на издателство "Христо Ботев" и директор на издателство "Български писател".  По негов сценарий е заснет филмът "Църква за вълци", както и телевизионните новели "Малка промяна в звездите", "Командировка за спомен", "Оттатък ставаш невидим". Автор е на осем книги със стихове.

Носител е на редица литературни награди, сред които Наградата "Пловдив" за цялостно творчество; "Орфеев венец" за поезия на Литературните празници "Пловдив чете"; Националната награда за поезия "Пеньо Пенев"; Наградата за поезия на СБП.

"Фокус" изказва своите най-искрени и дълбоки съболезнования към семейството и близките на Петър Анастасов.