Едно дете е загинало, а други 26 са пострадали при катастрофи на територията на Великотърновска област от началото на годината. Данните са от Областна дирекция на МВР в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“.

От търновската полиция припомнят, че от днес стартира тяхната традиционна акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“. Кампанията, чиято цел е да опази живота и здравето на малчуганите и младежите, продължава до 31 август.

До края на учебната година полицейското присъствие в района на училищата и детските градини ще е засилено, както в началото, така и в края на деня. Екипите ще следят дали пешеходците пресичат правилно, дали шофьорите и пътниците в колите ползват колани, както и дали автомобилите са спрени на подходящи и безопасни места.

При установяване на нарушения, ще бъдат налагани и съответните санкции.

Подобни акции ще има през цялото лято, като те ще са насочени основно към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, управление на МПС от неправоспособни водачи особено лица до 18 години, както и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

От полицията припомнят още, че е забранено да се карат колелета по тротоарите и пешеходните пътеки – там велосипедите трябва да се тикат.

От днес до 15 септември ще се проведе и традиционната акция на полицията "Безопасно лято“. В този период в дните петък и събота от 14:00 до 21:00 часа и според интензивността на трафика ще се организира подпомагане на движението на входовете и изходите на големите населени места и подходите към курортните комплекси.

В съботните дни, след 23:00 часа в малките населени места ще се организират контролни проверки за ограничаване управлението на превозни средства, след употреба на алкохол, от неправоспособни водачи и с над допустимата скорост. При установяване на водач или пътник с невръчени електронни фишове ще се предприемат действия по връчването им.