Бистро "Академика" отбеляза своя първи рожден ден. Именно това уютно заведение с кауза се превърна в дом на Център за защитена заетост "Кредо“, осигуряващ адаптирано и защитено работно място, както и съпътстващо обучение за хора в неравностойно положение.

Събитието уважиха доц. д-р Тодор Радев – Ректор на Висше училище по мениджмънт, Кънчо Христов – старши инспектор към Агенция за хората с увреждания, представители на институции, партньорски организации, родители и приятели.

"Бистро "Академика“ е един изключително успешен проект на бъдещето. Един проект, който дава перспектива, дава възможности, дава кураж. И аз много се радвам, че отбелязваме първата година и заедно с колегите се надяваме, че ще намерим начин да продължи под някаква форма“, сподели доц. д-р Тодор Радев и поздрави екипа на "Академика – ВУМ“ и присъстващите.

Бистро "Академика" е изградено и функционира в рамките на проект "Академика – ВУМ“ - пилотен за България проект, реализиран съвместно от Висше училище по мениджмънт и Международен колеж, с финансовата подкрепа на Агенция за хората с увреждания. В основата на проекта са заложени устойчиво и здравословно хранене, но преди всичко адаптирано и защитено работно място за хора в неравностойно положение.

"Щастливи сме да се похвалим с този резултат – 15 щастливи младежи и още няколко, които в момента не са с нас“, обясни Весела Панова, управител на "Академика-ВУМ“. Тя допълни също, че вярва в бъдещето на проекта и се надява той да продължи.

"Вече една година 15 младежи с множествени затруднения приемат предизвикателството да са в реална трудова среда. Много от вас знаят какъв дълъг път изминахме в мечтите – младите хора със затруднения да имат своето място под слънцето. Зад професията, зад всичко, което те научиха стоят много други неща – да комуникираш с другите, да се чувстваш част от екип, да знаеш какво да направиш, когато колегата ти е в криза, да бъдеш емпатичен, да бъдеш толерантен. Освен професионалните навици, ние учим умения и устойчивост“, разказа Галя Койчева, психолог на проекта. Тя обясни също, че всеки един от младежите има своето място и е назначен на определена длъжност, като част от спомагателния екип на бистро "Академика“.

Благодарение на положените труд, постоянство и огромно желание от страна на всички ангажирани екипи, младежите работят в среда, която им предоставя оптимален шанс за реализация на квалификацията и потенциала им. С тяхната подготовка активно се занимава група от преподаватели и ментори – професионалисти в различни области, които осигуряват трудово наставничество, психологическа и социална подкрепа, медицински услуги, възможност за професионално обучение в областта на кулинарните изкуства, обучение по чужд език и обучение за изграждане на личностни умения.

Петнадесетте младежи свикват бързо с работата в областта на кулинарията и ресторантьорството и се грижат с внимание и желание за всички посетители на бистрото под ръководството на своите ментори и наставници. Специалисти в различни области помагат за оптимална възможност при реализацията на потенциала им, както и да повишат качеството им на живот и развитие и да трупат опит в социална среда.

"Днес споделяме вашата радост по този различен проект. Това е логично, тук има наши възпитаници, които много години мечтаеха проекта да се случи. Дали сте възможност гражданите на Варна да видят, че хората с увреждания могат да покажат своите умения“, сподели Мария Чанкова – директор на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания "Ривиера“.

Освен социалната ангажираност и осигуряването на работни възможности за хора в неравностойно положение, в основата на проекта са екосъобразното потребление на ресурси, устойчивия начин на живот, здравословното хранене и цялостното устойчиво присъствие в обществения живот.

"Имам магистърска степен по туризъм и, въпреки че съм учила, не съм практикувала. Тук получих една възможност да приложа наученото. Много съм благодарна за шанса, който получих. Открих нови възможности и придобих нови умения. Ние искаме да работим, ние не искаме да стоим вкъщи и да получаваме пенсии. Имаме нужда от същото, от което и вие имате нужда, но ние го правим по малко по-различен начин“, разказа Пламена Янкова, която е част от младежите, работещи в "Академика – ВУМ“.

Бизнес-моделът възлага на създадения екип разнообразни функции като приготвяне и продажба на храна, административни услуги, отговаряне за различни помещения, възлагане на отговорности, маркетинг, отглеждане на билки и подправки в градски условия, грижа и обслужване на клиенти, сервиране и ресторантьорство – сфери, в които Висше училище по мениджмънт отдавна се е доказало като име в индустрията на бизнеса, хотелиерството и ресторантьорството.

Работните позиции, които заемат младежите по проекта са отговорник търговска зала, помощник-готвачи, пекари, озеленители и са съобразени с възможностите, които всеки един от тях притежава.

Така участниците всеки ден подобряват своята професионална пригодност и социалния си статус и ще получат възможност да продължат да работят и след края на проекта. В дългосрочен план това означава промяна в обществените нагласи и приемане на хората с увреждания като пълноправни членове на обществото.

Не на последно място, чрез проекта се цели да се подобри информираността на обществото за възможностите на хората с увреждания и преодоляване на негативните стереотипи.