Днес се навършват 125 години от рождението на майстора на съвременната българска живопис - Дечко Узунов, предаде репортер на "Фокус". Роденият в Казанлък художник е допринесъл изключително много за европеизацията на българското изкуство и почитта му към родината е характерна за него.

През 1999 г. ЮНЕСКО обявява Дечко Узунов за Световна личност на годината по повод 100-годишнината от рождението на художника. Художествената гимназия в Казанлък е прекръстена в негова чест на Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн "Академик Дечко Узунов“. Рисува стенописи в казанлъшката църква "Свети Йоан Предтеча“, във фоайето на Хотел "Казанлък", като дар за своите съграждани.

Част от културното му наследство - единственият своеобразен му дневник, вече е част от фонда на Художествената галерия в родния му Казанлък, получен като дарение.

"Това, което си създал, това е твоят живот!"- тези думи на акад. Дечко Узунов остават актуални във времето , а съвременен Казанлък пази възхитата и уважението си към творчеството му, неподвластно на годините.

Във връзка с годишнината е подготвена мащабна програма, която започва с няколко събития именно в родния му град Казанлък.