Започна делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица, обвинени в лично укривателство за убийството на Димитър Малинов, предава репортер на Plovdiv24.bg от съдебната зала.

Ето и разказа на Коста Кючуков, полицай:

"Бях командирован на 26 юли заедно с двама колеги да конвоирам Борислав от Приморско в Пловдив и да го разпитаме какво е правил на 20 юли при изчезването на Митко.

На място в сградата на МВР Приморско Борислав първоначално ни обясни, че вече няколко пъти е бил питан дали знае нещо за изчезването на Малинов. Той отговори, че не знае нищо и няма какво да сподели по случая. По пътя към Пловдив обясняваше различни версии. Но общата беше, че е бил на барбекю, видял се е с множество лица и с Рангел.

Същият искал да му вземе колата, да иде на къра и да прави секс с лице от ромски произход. Това обясни. Задавахме му въпроси. Показахме му карта на Цалапица. Показа ни обособено селско сметище, близо до канала. Рангел бил тръгнал в тази посока с колата му.

Като стигнахме в Пловдив, продължихме с разговори. Борислав сподели, че иска да каже цялата истина и дойде да му взема писмени обяснения. Обясни, че познава Митко и Рангел от много време и те двамата се познават и обясни, за действията на 20 юли.

Каза, че Митко е искал заем от 100 лева, за да отидел на планина. Борислав му бил отказал, но се уговорили по-късно да му даде. Разясни ни за събирането на църквата с мерцедеса и че взел приятели от селото. Борислав разказа, че на барбекюто е бил с Рангел и е бил употребил голямо количество твърд алкохол.

Рангел бил уведомен от други , че Митко бил говорил по негов адрес, което раздразнило Рангел и той казал на Борислав, че искал да се сбие. Казал му за случката с парите, Рангел го накарал да му пише уж да му даде парите, а Рангел да се саморазправи с него. Борислав го направил и тръгнали с Рангел към дома на Митко.

Видели го на улицата, Рангел слязъл от колата и нанесъл бой на Митко. Взел телефона му, счупил го и го сложил в джоба си. Казал на Борислав да потегли, обиколили селото, Рангел го накарал да се върнат, а Митко не бил мръднал от въпросното място.

Рангел казал на Борислав да го качат в багажника. Като видял, че Митко е мъртъв, отказал да го докосва и да качи тялото в колата. Рангел сам го направил това. Рангел му казал да кара към сметището, където е каналът. Борислав разясни подробно пътя.

Рангел сам бил свалил трупа на Митко от колата на Борислав. И през приложение потърсил Валентин, за да му каже, че е необходимо да занесе мотика и кирка. Без да му казва защо. Когато Валентин отишъл там, отказал да го докосва, дърпа и носи. Рангел бил изкопал дупката самичък, но изпратил Борислав и Валентин да вземат строителните отпадъци, за да прикрият следите.

След като Рангел заровил трупа, Борислав бил заплашен, че не трябва да казва за случилото се на никого. Пише им се лошо иначе. Казал им да измият колите си хубаво. Тръгвайки към Цалапица, Рангел казал на Борислав да минат по тихи улици, където няма търговски обекти и т.н , за да не се виждат в камерите, които ще се видят от полицията.

Борислав оставил Рангел близо до дома му, после се и прибрал. Валентин е бил в Приморско, или са двамата, но той беше помолен да дойда в Пловдив и не е конвоиран".