Съвременният човек, напускайки дома си, се ръководи от прогнозата за времето. Прогнозата ни дава възможност да планираме уикенда, ваканцията или празниците и просто да се облечем комфортно в студ, дъжд или топлина. На 23 март се отбелязва Световния ден на метеорологията. Тази година темата е "Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията“ . 

"Фокус“ посети метеорологичния парк към НИМХ - филиал Кюстендил. Историята сочи, че още от 1892 година в Кюстендил е открита метеорологична станция, която през 1950 година прераства в Областна хидро-метеорологична служба. В началото е набирана информация от климатични, дъждомерни и хидроложки станции в рамките на Кюстендилски и Благоевградски окръг, а по-късно същата година са включени и станциите на територията на Софийски и Пернишки окръг. През 1952 година започва и откриването на агрометеорологични станции и пунктове.  

В момента филиалът заема 18 000 кв. км. площ от Югозападна България. Територията се простира върху 7 области. Включва изцяло четири от тях – София град, Перник, Кюстендил и Благоевград, по-голямата част от Софийска област, навлиза и в областите Пазарджик и Смолян. Зоната на отговорност има 75 % планински характер. Съществено е значението на границите с Гърция, Сърбия и Северна Македония. Във филиала има мрежи от синоптични, климатични и валежомерни.

"23 март е Световен ден на метеорологията. Навършват се 150 години от създаването на Международната метеорологична организация и това е повод нейният приемник – Световната метеорологична организация, да апелира инициативи в цял свят, които да насочат вниманието върху развитието на метеорологията през годините. Във фокуса тази година са поставени миналите постижения, настоящият напредък и бъдещият потенциал“, разказа Евгени Стоянов, директор на НИМХ – филиал Кюстендил.

Камелия Димитрова, зам.-директор на филиала и ръководител на сектор "Хидрология“ акцентира върху Световния ден на водата, отбелязан на 22 март. Тя посочи, че всеки един от нас може да се замисли, как може да бъде по-икономичен при ползването на вода. "Ако всеки един от нас започне да се замисля как харчи вода, това ще доведе до подобряване качеството на водата и нейното опазване“, допълни Димитрова. Друга важна област, която изисква внимание, е необходимостта от намаляване на отпадъците и замърсяването на водата.

Агропрогнозата също е важен фактор. Тя е важна за всички земеделски производители. Тя се формира въз основа на ежедневни наблюдения. Развитието на културите е започнало преждевременно, но има прогнозирани по-ниски температури. Към момента почвените влагозапаси са добри, но предстоят важни фази за развитието на растенията.

Прогнозата за петъчния ден в Кюстендилско е слънчево и почти тихо време. Хладна сутрин с намалена видимост, но затоплянето продължава.

Любомир Катришки, ръководител на група "Контрол на информацията“ разказва повече за във видеото за метеорологичния парк към синоптичната станция, където се извършват измервания на част от елементите на климата.

В аудиофайла чуйте подробности за филиала на НИМХ – Кюстендил, представени от Жулиета Петрова, ръководител на сектор "Метеорология“.

Венцеслав ИЛЧЕВ