Джаз музика и качествено късометражно кино на 8-мия Международен кинофестивал "Карантината“, предаде репортер на Радио "Фокус“ - Варна. Събитието ще се проведе в периода 2-6 август 2022 г. от 20:00 ч. на плаж Аспарухово, пред рибарското селище при вход свободен. В пет фестивални вечери зрителите ще видят 34 късометражни филма от 17 държави в жанровете игрално, документално, експериментално кино и анимация. Преди всяка от вечерите ще има авторска музика на живо - съвременен авторски джаз, изпълнен от български музиканти.



За поредна година кинофестивал "Карантината“ продължава да дава път на млади автори. Голяма част от филмите ще бъдат излъчени за първи път във Варна и се явяват премиери за България. Ще бъдат показани филми от Чили, Виетнам, Израел, Иран, Австралия, Канада както и кинопродукции от традиционно силно представените държави Испания, Франция, Германия и Италия. В програмата има и 3 български филма. Едни от най-очакваните заглавия на фестивала е трилогията на Наш Еджъртън "Паяк“, "Мечка“ и "Акула“. Голяма част от филмите са били част от селекцията на престижни фестивали като Венеция, Берлинале, Торонто и Сънданс. Гостуващи музикални формации са: Groove Lines Project, Основно ветрове, Two Men Orchestra & Vesela Morova, Ivel и Кускус.



Организаторите осигуряват безплатен транспорт до сцената на фестивала, като тръгването от Варна ще се осъществява от Археологическия музей на ул. Антим I всеки фестивален ден от 18:30 до 20 часа, а връщането от рибарско селище "Карантината“ – от 22:30 до 23:30 часа. Входът за прожекциите е свободен. Всички филми са преведени с български субтитри.