В края на миналата седмица в зала "Иван Милев“ на Културно-информационния център в Казанлък бе открита изложбата "Хармония", дело на творците Фикрет Окан и неговата половинка Галя Златева, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това е първата съвместна изложба на Фикрет и Галя, която не случайно е озаглавена "Хармония". Експозицията съчетава невероятната живопис и рисунка на Фикрет, кореспондиращи с колажите на Галя и ще може да бъде разгледана до 9 февруари.

Вдъхновението на Галя идва именно от Фикрет. Тя преоткрива изкуството преди няколко години, когато двамата се срещат. От тогава те не спират да творят в ателието на своя дом, в Павелбанското село Габарево.

Художествена галерия – Казанлък представи първата самостоятелна изложба на Фикрет Окан през 2018 година. Сред картините му могат да бъдат открити както абстракции, така и живопис и рисунка вдъхновени от реалния свят, пресъздадени майсторски от ръката му.

Роден е в Момчилград, но любовта към изкуството го довежда в Казанлък, където завършва Художествената гимназия. Работил е като художник в различни предприятия, след което започва самостоятелната си дейност. Дълги години живее в Турция, където продължава да развива живописната си кариера. Преди няколко години се прибира в България и се установява в с. Габарево. Селото често е и негово вдъхновение – в много негови картини може да откриете пейзажи и портрети на габаревци.

Рени АТАНАСОВА