Светофарите в района на централна ЖП гара в Пловдив, където от снощи е въведена временна организация на движението заради пробива под линиите, са пуснати в режим мигащо жълто. По този начин ще бъде осигурена максимална пропускливост на движението. На място има и екипи на "Пътна полиция", обяви заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, предаде репортер на "Фокус". Обявеният срок за изпълнение е 4 месеца. 

Затварянето на бул. "Христо Ботев" е първият етап от общо 12, свързани с реализацията на проекта за пробив под централна гара. В този етап ще се извършва преместване на подземната инфраструктура - газ, вода и т.н. Това е най-тежкото изпълнение на обекта, посочи Чонов. По-късно през лятото ще се пристъпи към рехабилитацията и реконструкцията на Бетонния мост.

Най-тежко ще бъде през пролетта, когато се очаква още по-голяма част от бул. "Христо Ботев" да бъде затворена за движение. "Няма как", обясни Чонов.

Кметът Здравко Димитров е категоричен, че няма да се прави нищо по Бетонния мост, докато не се завърши пробивът под гарата. Прогнозата на общинската администрация е, че в края на 2023 г., когато се завърши и пробивът "Модър-Царевец", транспортната ситуация в Пловдив ще е значително подобрена.