Осем са официалните кандидати за кмет на Великотърновска община. Две са дамите, а останалите шестима са мъже, сочи справка на "Фокус“ с Общинската избирателна комисия.

Регистрираните претенденти за кметския стол в старата столица са журналистът Стилян Найденов, издигнат от ПП "Възраждане“, адвокат Ирена Стасинопулу от КП "БСП за България“, историкът Милен Михов от ПП "ВМРО – Българско национално движение“, настоящият кмет на града Даниел Панов от ПП ГЕРБ, адвокат Момчил Иванов от ПП "Има такъв народ“, архитект Йордан Терзийски от Коалиция "Продължаваме промяната – демократична България“, адвокат Венцислав Фоти от ПП "Български възход“ и счетоводителката Боряна Аврамова от "Консервативно Обединение на Десницата“.

Кметската битка в старопрестолния град ще бъде изключително оспорвана и според анализаторите, а и според гражданите градоначалник на Велико Търново ще бъде избран на балотаж. Това е заявката и на всеки един от кандидатите. При официалните си представяния пред журналисти всички те, без Даниел Панов, заявиха, че ще са на балотаж именно с него – с настоящия кмет. Кампанията започна още преди официалното начало, което ще е утре – на 29 септември. Сред основните мотиви, които се повтарят във всички предизборни програми, са реконструкцията на терените на Старото военно училище, въвеждане на нова транспортна схема във Велико Търново и обособяване на повече зелени терени в града. Има, разбира се и много други интересни предложения, които кандидатите ще имат възможност да развият в следващите 30 дни – до изборите, които са на 29 октомври.

Регистрираните листи с кандидати за ОбС – Велико Търново са общо 16, като в тях са включени 321 претенденти за местни парламент. Пълни са списъците само на ГЕРБ и "Продължаваме промяната – Демократична България“ - с по 37 кандидати. Има и листа само с един кандидат – тази на "Български социалдемократи".