Денят за размисъл в област Стара Загора премина нормално, предаде репортер на "Фокус". От публикуваните на официалния сайт на РИК решения става ясно, че има постъпили две жалби за нарушение на изборния процес.

Едната жалба е за това, че в редица СИК на територията на гр. Стара Загора липсват осигурени от общинската администрация прозрачни кутии за машинно и хартиено гласуване. След проверка, е установено, че това не е вярно и няма пречки за нормалното провеждане на изборния процес в СИК на територията на община Стара Загора. Жалбата е определена като неоснователна.

Втората е свързана с лице, което според подателя на жалбата влиза в конфликт на интереси и/или нарушение на изборното законодателство. Тя оставена без разглеждане, поради липса на компетентност от РИК-Стара Загора и е изпратена до ЦИК, заедно с приложенията към нея.

През вчерашния ден е получен и един сигнал от секционна избирателна комисия затова, че четирима от членовете й не са взели участие при получаването на изборните книжа и материали, както и не са участвали в подреждането на изборното помещение на 1 април. Присъствалите членове на комисията са съставили протокол за това и искат възнаграждението на липсващите членове в предизборния ден да бъде разпределено между присъствалите. Видно от предоставената информация, в предизборния ден са присъствали петима от общо девет членове на Комисия, сред които е цялото ръководство, които са достатъчни за да бъдат извършени необходимите действия по изборния процес. От РИК-Стара Загора уточняват, че на основание чл. 57, ал. 1, т. 7 от Изборния кодекс, възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии се определя от Централна избирателна комисия чрез приета Методика, а РИК – Стара Загора няма правомощия, свързани с определяне на възнагражденията на секционните избирателни комисии.

Рени АТАНАСОВА